Zomerexpositie Nijmegen 2021
Hedwig Saam opent de expositie op 1 augustus
De zomerexpositie van galerie Zeven Zomers toont een bijzondere collectie kunstwerken die u de hele zomer kunt bekijken. Zondag 1 augustus bent u welkom bij de officiële opening. Om 14.00 uur start Hedwig Saam (directeur van Museum Het Valkhof) met een welkomsttoespraak. Zowel Museum Het Valkhof als Galerie Zeven Zomers zijn betrokken organisaties binnen ‘Beeldende Kunst Nijmegen’ (BKN). BKN is een platform dat professionele organisaties voor beeldende kunst in Nijmegen met elkaar verbindt. Door deze verbinding ontstaan onderlinge samenwerkingen en wordt de zichtbaarheid van beeldende kunst vergroot.
‘All summer long’ • Zomerexpositie Nijmegen
Eigenaar Eelko van Iersel is er wederom in geslaagd om de kunstwerken van de 14 exposanten bij elkaar te brengen, zodat er cohesie ontstaat. Ieder werk is uiteraard solitair te bekijken, maar de combinatie van de stukken zorgt voor een spannend spel. De kunstwerken gaan een dialoog aan met elkaar én met u,’de toeschouwer, de kunstliefhebber’.
18 jaar Zeven Zomers
Deze zomer viert de galerie haar 18e verjaardag. Galeriehouder Eelko van Iersel begon in 2003 zijn galerie vanuit de liefde voor de kunst, cultureel ondernemerschap én de ambitie om bijzondere kunst bij elkaar te brengen. De afgelopen 5 jaar is de galerie gevestigd in de Nijmeegse Marikenstraat en behoort in Gelderland en omstreken tot één van de toonaangevende galeries. Vanuit heel Nederland, Duitsland en Belgie weten kunstliefhebbers de galerie te vinden. En met trots mogen we zeggen dat de galerie is uitgegroeid tot de grootste galerie in de Nijmeegse binnenstad. Veel bezoekers van Museum Het Valkhof combineren hun bezoek met Galerie Zeven Zomers en visa-versa. De galerie heeft in de loop van de jaren een grote schare fans en kunstliefhebbers opgebouwd die de galerie bezoeken om kunst te kijken en te kopen. Zeven Zomers werkt zonder subsidies en zonder giften en heeft haar financiële bestaansrecht volledig opgebouwd doormiddel van de verkoop van beeldende kunst. De galerie bedankt dan ook iedereen die komt genieten van de kunst én kunst komt kopen.
Kunstnomade
In deze 18 jaar heeft de galerie op verschillende locaties haar kunstcollecties getoond in de Nijmeegse binnenstad. Als een nomade trekt de galerie rond om de kunsten aan de liefhebbers te tonen. ‘Zeven Zomers’ is de enige galerie in Nederland, die reeds zoveel jaren bestaat en daarbij ‘reist als een nomade’. Boekman (hét tijdschrift over trends in kunst en cultuur) schreef daarover in hun artikel in 2014. ‘Zeven Zomers’ heeft met deze innovatieve visie een trend gezet voor veel andere pop-up-galleries die het licht zagen en kwamen en gingen. ‘Zeven Zomers’ was al een ‘pop-up-gallery’, voordat de term ‘pop-up-gallery’ bestond.
Gastvrij
Galerie Zeven Zomers brengt graag kunstliefhebbers in contact met ‘de kunst van Nu’. Juist doordat de galerie midden in het centrum van de stad te vinden is komen er veel verschillende bezoekers in contact met de kunst. Iedereen wordt gastvrij ontvangen door het team van Zeven Zomers. Bij binnenkomst is er een uitbundige ontvangst door de bronzen stier ‘Nugget’ van Erik Kierkels. Een ‘geweldenaar‘ met schaduwpartijen, waardoor het beeld van alle kanten spannend is om te aanschouwen. Een stoer beeld, maar tegelijkertijd staat deze stier parmantig op één been, als een ballerina. Dat contrast maakt het een échte Kierkels. Erik viert dit jaar zijn jubileum, hij is 40 jaar werkzaam is als beeldend kunstenaar.
Een oase van schoonheid
Ontspannend dwalend door de galerie ziet u aan de wanden ‘natural art’ van Rob Plattel, papierkunst van Annelies Reijers en non-figuratieve olieverfschilderijen van Eelko van Iersel. Een combinatie van serene papierkunst, intense schilderijen met een activerende werking, naast de ingetogen ritmes met natuurlijke materialen. In galerie Zeven Zomers zie je géén portretten, stillevens of realistische landschappen. Dat is een bewuste keuze van eigenaar Van Iersel. Het komt voort uit zijn liefde voor een speciaal soort kunst: kunst waar je als toeschouwer in kunt verwijlen, waar je een beetje in weg kunt dromen, waar ruimte ontstaat voor een diepere beleving. De getoonde kunstwerken zijn mysterieus, abstract en creëren een optische illusie door de verschillende materialen waarmee wordt gewerkt. Mede hierdoor hebben de kunstwerken een ‘poëtische werking’.
“Het zijn gedichten zonder woorden, het zijn ruimtes waar je kunst ronddwalen en kunst ontdekken, het zijn muziekstukken zonder klanken. Het is de taal van de hedendaagse kunstenaar. Waarbij de kunstenaar ‘vertelt’ over ruimte, kracht, stilte, schoonheid, vrede, harmonie, liefde, focus, bewustzijn. De kunstwerken zijn toegangspoorten naar het binnenste van de toeschouwer. Wellicht is het een tegenreactie op de conceptuele kunst die jarenlang de scepter zwaaide in ‘kunstland’ en in de museale collecties. Voor de makers is het een intrinsieke motivatie om deze kunstwerken te creëren. En daarmee een bijdrage te leveren aan een positieve manier van leven op onze planeet. En schoonheid en geraaktheid te brengen, precies daar waar nodig“, aldus Eelko van Iersel.
Ritmes van de natuur
Galerie Zeven Zomers is de enige galerie in Nederland die de natural art van Rob Plattel toont in haar collectie. Rob weet, als geen ander, met natuurlijke materialen kunstwerken te creëren. Door een connectie aan te gaan met het natuurlijke materiaal maakt hij, uiterst geconcentreerd kunstwerken met stenen, drijfhout, schelpen, rozenkwarts en berkenhout. Het zijn ritmes van de natuur. Zijn werken zijn fascinerend in hun rust, uitstraling, spontaniteit en precisie.
Himalaya
Galeriehouder Eelko van Iersel is tevens kunstschilder. Hij werkt 3 dagen in de week in de galerie en 3 dagen per week in zijn atelier. Eelko maakt kleurrijke expressies op doek, waarbij de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron is. De fantasie van de toeschouwer wordt geprikkeld bij het zien van de organische kleurvlakken en composities. Mede daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. In de zomer van 2019 reisde Eelko door de hoge vlaktes van het Himalaya gebergte. BK informatie (Vakblad voor beeldend kunstenaars) schreef een artikel over deze inspiratiereis. Het was een reis in Ladakh en Zanskar vallei (Noord India), die ervoor heeft gezorgd dat zijn inspiratiereservoir weer volledig gevuld is. In zijn atelier in Beuningen komt deze inspiratie op het schildersdoek. Eelko schildert met zijn handen en gebruikt een mix van zand en verf in de onderlagen. Voor de kleuren gebruikt hij olieverf. Hij verdunt de olieverf en laat deze lopen op het doek, waardoor er stromen ontstaan. Hij speelt daarbij altijd met het begrip “ruimte”, het kleine en het grote. “Zoals grote rivieren zich een weg banen door berggebieden of kleine vertakkingen van boomwortels in de aarde. Of ga kijken in het binnenste van een mineraal en je ontdekt lijnspel en wonderlijke kleuren”. Eelko schildert ruim 20 jaar in deze stijl en techniek, die hij zichzelf heeft aangeleerd. Recent is hij er achter gekomen dat hij één van de weinige kunstenaars in de wereld is die dit soort schilderijen maakt met vloeibare olieverf.
“Als galeriehouder is het heerlijk om de verwondering van de bezoekers te horen: “Ik voel me alsof ik op het strand loop, als ik die schelpen en zand zie, het zand kriebelt bijna tussen mijn tenen…”, “prachtig zijn deze kunstwerken met braillepapier, wat een concentratie en rust, ik word er helemaal ‘zen’ van”, “wat een intense kleuren hebben de schilderijen, alsof ik in de bergen loop en het ijskoude water voel en de rivieren hoor ruisen…, het lijken wel opnames vanuit een ruimtesonde”, “en dan die Spaanse muziek, dat past er helemaal hij, ik voel me ontspannen, even helemaal weg van de drukte en de zorgen van het alledaagse leven…”. De galerie raakt de ziel van de bezoekers. Mensen laden zichzelf op bij de schoonheid en de kracht. De galerie is een oase van rust, midden in het Centrum van Nijmegen.”, aldus Eelko van Iersel
Beelden aan de wand
Er prijken ook bronzen sculpturen aan de wanden in de galerie: bronzen landschappen van Harry de Leeuw, een engel van Rieke van der Stoep en de hangende figuren van Anke Birnie. Anke Birnie is de grondlegger van hangende, bronzen sculpturen. Ze bungelen als acrobaten aan touwen en klimmen als geveltouristes tegen de muur. Haar figuren zijn speels en ongedwongen, maar bovenal zijn het ‘geluksbrengers’. Binnenkort komt er ook weer een prachtige mannentorso voor aan de muur van Marcel Julius Joosen.
Bronzen beelden
De galerie toont een bijzonder collectie bronzen beelden van onder andere Erik Kierkels (stieren), Marcel Julius Joosen (mannelijke naakt), Rose van den Hurk (vrouwenbeelden, gedenkbeelden), Rieke van der Stoep (beeldtaal). Kunstschilder Denny Baggen maakt sinds kort ook ruimtelijk werk. Haar schilderijen staan bekend om het lijnspel van meestal dierfiguren. In haar ruimtelijk werk heeft ze een aantal tekeningen uitgewerkt in gepatineerd koper. Van Peter Jansen zijn er een aantal bronzen sculpturen te zien, zoals ‘Derwisj’. Zijn beelden zijn geïnspireerd door lijnspel en beweging. Derwisjdans is een werveldans die beeldend uitdrukking geeft aan de mystieke weg, van het loslaten van de weerstand tot het liefhebben van alles. Derwisjdans is afkomstig uit de traditie van het soefisme. Dansende derwisjen draaien om de as. Gerard Neijenhuis maakt bronzen, abstracte beelden (bollen, opengewerkte bollen, vierkanten, cilinders) met open holtes.
Glaskunst
De zomerexpositie toont tevens glaskunst van meesterglasblazer Gert Bullée en Fons Uytdehaag (glas en metaalgaas). Beide kunstenaars werken in het atelier van het Glasmuseum in Leerdam.
Galerie Zeven Zomers toont hedendaagse kunst. Het getal Zeven wordt geassocieerd met mystiek, spirit en geluk. Zomers refereert aan: warmte, zon, licht, kracht en vrijheid. Bezoek de galerie in de Nijmeegse binnenstad: Marikenstraat 50. De wisselende exposities van Nederlandse en internationale kunstenaars worden zorgvuldig samengesteld, zodat de kunstwerken elkaar versterken. De galerie toont permanent schilderijen van Eelko van Iersel, natural art van Rob Plattel en bronzen beelden van Rose van den Hurk, Anke Birnie en Rieke van der Stoep. De kunstwerken die worden geselecteerd hebben met elkaar gemeen dat ze de toeschouwer en de ziel mogen raken. Daarbij wordt gekeken naar de kwaliteit van de kunstwerken: vakmanschap, creativiteit, afwerking en uniciteit. De galerie heeft een groot netwerk van kunstenaars om u te adviseren.
Hedwig Saam is sinds maart 2018 directeur van het museum. Ze werkt momenteel 20 jaar in de museumwereld. Voor haar aanstelling in Nijmegen was ze 6 jaar werkzaam in het Museum Arnhem (het museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst én vormgeving van de stad Arnhem) en het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Momenteel staat zij voor de taak om de verbouwing van Museum Het Valkhof te realiseren. Kernpunten van deze verandering zijn: het museum zal meer interactie aangaan met haar omgeving. Het behoud van de waardevolle collecties (Oudheid & Moderne kunst). De collecties zullen meer verbinding aan gaan met elkaar om de vraagstukken van Nu (en/of Universele vraagstukken) te vertellen door middel van de exposities.
Zowel Museum Het Valkhof als Galerie Zeven Zomers zijn betrokken organisaties binnen het netwerk Beeldende Kunst Nijmegen (BKN). Dit platform is opgericht in 2018. BKN is een platform dat professionele organisaties voor beeldende kunst in Nijmegen met elkaar verbindt. Door deze verbinding ontstaan onderlinge samenwerkingen en vergroten we de zichtbaarheid van beeldende kunst bij het publiek. Samen vormen we één stem waar dat nodig is, om de kunstsector in Nijmegen en binnen de stedelijke regio Arnhem/Nijmegen te verstevigen. BKN werkt nauw samen met Beeldende Kunst Arnhem.
Op facebook en instagram vindt u foto’s van de meest recente kunstwerken in de galerie.