Nomadisch

Nomadische galerie Zeven Zomers toont haar kunstwerken op verschillende unieke locaties.

Het leegstaande pand wordt verbouwd tot galerie en gevuld met mooie kunst en een enerverende ambiance!
galeriezevenzomers_nijmegen1a
galeriezevenzomers_nijmegen2a

Op stand in leegstand

Leegstaande panden op top­locaties in de stad moet je niet laten verloederen. In af­wachting van een nieuwe be­stemming kunnen die ge­bouwen een tijdelijke func­tie krijgen. Een tijdelijke bestemming als galerie of expositieruimte is ideaal. Kunst voegt écht iets toe in een winkelstraat. De eigenaar is gewaarborgd dat er met zorg gebruik wordt gemaakt van het pand en daarmee anderen het pand niet kunnen toe-eigenen. Voor de omliggende ondernemers en het winkelend publiek is het aantrekkelijker, om een ingerichte etalage te zien en een geopende winkel, dan leegstand.

Nomadische galerie

Galerie Zeven Zomers is een professionele organisatie die, vanaf 2003, kunstexposities organiseert in overwegend leegstaande panden. ‘Zeven Zomers’ is een initiatief van beeldend kunstenaar Eelko van Iersel. Zijn galerie is een reizende galerie die gebruik maakt van panden die leegstaan of op het moment geen bestemming hebben. Als een nomade reist de galerie rond om steeds weer op een nieuwe locatie de kunst te presenteren. Eelko gaat een gebruikersovereenkomst aan met de eigenaar van het pand (of met de bemiddelaar). De galerie betaalt een gereduceerd bedrag per maand, wat in verhouding staat tot de kosten van gas/water/licht. Zijn streven is om minimaal een half jaar exposities te tonen op één locatie, maar zodra er eerder een huurder/koper/bestemming is reist hij verder en levert hij het pand netjes op.

Kwaliteit & zorgvuldigheid

Alle eigenaren, vastgoedhandelaren, makelaars, gemeenten en betrokkenen zijn erg te spreken over de wijze waarop galerie Zeven Zomers afspraken maakt en nakomt. Tevens is men lovend over de kwaliteit van de kunst, de inrichting van de exposities en de publiciteit die gegenereerd wordt. Door de exposities krijgen de leegstaande panden weer een chique uitstraling en zorgt de kunst voor een verrijking van de winkelstraat. Naast goede afspraken is betrouwbaarheid en vertrouwen essentieel bij een tijdelijk gebruikersovereenkomst van leegstaande winkelpanden.

“In 2003 begon Eelko van Iersel zijn galerie in een pand aan Plein 1944 in Nijmegen (3 maanden). Van 2005 t/m 2008 heeft hij galerie Zeven Zomers gerund aan de Nijmeegse Grote markt. In 2009 heeft hij 12 maanden het monumentale Besiendershuis gehuurd van de Gemeente Nijmegen om er een kunstexpositie in te organiseren. Vanaf januari 2011 tot eind 2013 was de galerie gevestigd op Stikke Hezelstraat 65/67. Vanaf januari 2014 tot eind 2015 in een hoekpand (Houtstraat 74). Van maart tot november 2016  toonde de galerie haar kunsten in het museale pand: Marikenstraat 47”. Daarna een klein jaar op Marikenstraat 61 én sinds maart 2018 op Marikenstraat 50.

Mariken_september2013