Kunstenaar Fons Uytdehaag

Fons Uytdehaag

Het was een toevallige keuze dat Fons Uytdehaag koos voor glas als medium voor zijn expressie. Na pensionering als viroloog bij een vaccin-bedrijf, volgde hij een workshop glasblazen in Leerdam. Hij was meteen verslaafd. Glas is een prachtig medium, zowel vloeibaar als solide. In zijn gesmolten staat is glas flexibel: een dansend, spannend, sensueel materiaal. Het is mogelijk om deze dans in een vaste vorm te vangen, te fixeren, wanneer je voldoende materiaalkennis en ervaring hebt.

Vanaf het allereerste begin was Fons vooral geïnteresseerd in het proces zelf én om glas te combineren met metalen. Hij is begonnen met glas te blazen in frames van koperdraad en koper folie. Nu gebruikt Fons ook andere metalen. Door de hoge temperaturen tijdens het proces (>1000°C) ontstaan er metaal oxides die door vermenging kleur geven aan het glas, terwijl door de structuur van de gebruikte metalen en door de manieren waarop hij ze gebruikt, fascinerende organisch vormen kunnen ontstaan.

Voortdurende innovatie is de drijvende kracht bij zijn projecten. Zo gebruikt hij steeds andere metalen, maar ook hout en toevoeging van chemicaliën aan het glas. Zijn primaire uitgangspunt is altijd hoe het glas te behandelen; wat zou er gebeuren als hij het zus of zo doet? De uiteindelijke vormen berusten deels op toeval, deels op de inspiratie van het moment, waarvoor wetenschap, natuur en de mens het belangrijkst zijn. Dan heeft Fons alleen nog maar de hoop dat iemand de ziel herkent (WOW!) die hij geprobeerd heeft erin te leggen.

Fons Uytdehaag zoekt tijdens zijn experimenten de grens op van het haalbare in de spannende combinatie tussen glas en metaal.

Fons leert veel van meesterglasblazer Gert Bullée, waar hij begeleiding van krijgt tijdens het creatieproces. In de loop van de jaren heeft Fons een geheel eigen handschrift ontwikkeld. Hij zoekt tijdens zijn experimenten de grens op van het haalbare in de spannende combinatie tussen glas en metaal. Zijn passie voor glas gaat over het verkennen van nieuwe technische vaardigheden en het uitvoeren van zijn ideeën. In zijn recente kunstwerken gebruikt hij metalen zoals messing, koper en metaalgaas en verschillende soorten metaaloxiden in de hoop fascinerende structuren en kleurpatronen te creëren.

De nieuwste glasobjecten van Fons Uytdehaag zijn te zien tijdens de expositie in galerie Zeven Zomers.