Marcel Julius Joosen (brons) & Fons Uytdehaag (glas) april-mei 2018

Galerie Zeven Zomers opent haar nieuwe locatie op Marikenstraat 50 met de expositie van ‘Marcel Julius Joosen’ en ‘Fons Uytdehaag’ van 8 april t/m 27 mei.


Fotograaf: Lianne van Vonderen

Marcel Julius Joosen brons

Marcel Julius Joosen wordt door velen beschouwd als de beste beeldhouwer van mannelijk naakt in Nederland. Met zijn perfecte beheersing van techniek en zijn klassieke beeldtaal heeft hij een bijzondere rol gespeeld in de emancipatie van mannelijke kunst. De traditionele vormgeving die Marcel zo aanspreekt, bracht hem pas later in zijn carrière waardering. Zijn beelden bieden een sensuele ervaring, willen aangeraakt worden. Hij werkt altijd naar levende modellen. Vaak zijn dit asielzoekers van Afrikaanse afkomst die hij tijdens het geven van lessen heeft ontmoet. Fysieke schoonheid, maar ook vooral kracht en uitstraling, bieden de basis voor zijn beelden, die altijd portretten zijn, waarin de verscheidenheid hem boeit.

Fons Uytdehaag glas

De scheppende kracht van de natuur is een oneindige inspiratiebron voor glaskunstenaar en viroloog Fons Uytdehaag. “De wetenschapper in me dwingt me tot verdieping naar onderwerpen die variëren van de diepzee tot het heelal”. Door het gebruik van metaalstructuren probeert Fons de beweging van het hete glas te sturen. “Het is een dialoog tussen glas en metaal, waarbij de kleuren die ik toevoeg de beweging en de uiteindelijke vormen accentueren en de emotie vertalen. Voortdurend doe ik onderzoeken naar verschillende materialen. Denk hierbij aan koper en staal, al dan niet gegalvaniseerd, star of gebreid. Telkens ben ik weer verbaasd en verrast door wat ik ermee kan uitdrukken. Door de effecten die koper-, ijzer- en zinkoxides hebben op heet glas, zoals kleuren en bellen in het glas, zie ik metalen niet langer alleen als vormgevend element. Glas en metaal zijn gelijkwaardige partners en hebben dezelfde waarde voor de uiteindelijke esthetiek van het object.”

Feestelijke opening 8 april

U bent uitgenodigd voor de opening op zondag 8 april. Eelko van Iersel opent om 14.00 uur de expositie met een toespraak. De 75e verjaardag van Marcel Julius Joosen wordt gevierd tijdens de feestelijke opening. Dit is de eerste expositie op de nieuwe locatie Marikenstraat 50. De afgelopen maand is de nieuwe locatie verbouwd.

IN ONZE VASTE COLLECTIE: GLASKUNST VAN GERT BULLÉE, NATURAL ART VAN ROB PLATTEL, OLIEVERFSCHILDERIJEN VAN EELKO VAN IERSEL, PAPIERKUNST VAN ANNELIES REIJERS, BRONZEN BEELDEN VAN RIEKE VAN DER STOEP, PETER JANSEN, ROSE VAN DEN HURK & ANKE BIRNIE.


Fotograaf: Wil Gipman