Kunstenaar Annelies Reijers

Annelies Reijers

Liefde voor papier

Mijn eerste ‘boeksculptuur’ is op spontane wijze gevormd. Door het vouwen van pagina’s doorzag ik de mogelijkheden; de anders onzichtbare inhoud waarvan alleen het omslag iets prijs geeft, vouwde ik als het ware naar buiten toe.

Gefascineerd door het proces, begon ik aan meerdere vouwprojecten. Papier – in al zijn samenstellingen, gekalandeerd, gestreken, vergé, handgeschept, bedrukt of braille. De geur, structuren, de opaciteit, soms vlijmscherp! Het bewerken tot tastbare vormen, voortgekomen uit onvoorwaardelijke liefde voor dit van oorsprong biologisch materiaal.

Verbonden met papier

Ik voel me verbonden met papier zoals ik dat eerder ervoer met olieverf en canvas. De vormen, ontstaan door vouwen, vullen en verbinden hebben er toe geleid, dat alleen de geur van papier en het beenderlijm mijn atelierruimte vullen.

Vooraf is er meestal geen vastomlijnd plan. Serendipety genoemd. Autonome creaties komen op een intuïtieve wijze tot stand. Het uiteindelijke resultaat is de opmaat naar een nieuwe uitdaging.

Ik werk bij voorkeur aan meerdere projecten tegelijk. Door deze werkwijze ontstaat er een kruisbestuiving en genereert dit nieuwe ideeën. Soms leidt dit tot hybride oplossingen en mooie synergie tussen de kunstobjecten. ‘Licht’ speelt in mijn werk een belangrijke rol. Op de openingspagina ervaart u hoe een bewegende lichtbron de textuur verandert. Het is een 180 graden beleving.

Cercle

Een cirkel van metaal… Toen ik deze vond kon ik niet vermoeden dat deze vorm opmaat werd naar nieuw werk. Bijna geruisloos werd ik ontrouw aan het canvas. Papier in al zijn oorspronkelijkheid ‘mijn verhaal’ omarmd door een ring van staal. Een afgeschreven informatiedrager kunstig gerecycled, opnieuw betekenis gegeven. ‘Cercle’ vangt het licht en beweegt in stilte met u mee.De unieke, door puntjes gevormde oppervlakte, stelt mij in staat op geheel eigen wijze een nieuwe visuele en tactiele kunstvorm te ontwerpen. Een bijzondere bijkomstigheid van de serie Cercle; is het fascinerend geluidsabsorberend vermogen van deze kunstwerken. Een van mijn favoriete materialen is braillepapier.

Annelies Reijers exposeert haar papierkunst in galerie Zeven Zomers (Nijmegen). Komt u kijken in de galerie naar haar creaties of neemt u ‘contact’ op voor een selectie van haar werk.