Zomerexpositie Nijmegen
Zomerexpositie Nijmegen 2023
De ‘Zomerexpositie Nijmegen 2023’ opent 9 juli om 14.00 uur. Deze middag viert de galerie tevens het 20 jarig bestaan. ‘20 jaar kunst in het hart van Nijmegen’.
Zomerexpositie Nijmegen 2022
Walk of the Town
Op deze zwoele zomerdag loop ik door de straten van Nijmegen. Ze zeggen dat het de Oudste stad is, maar vandaag komt ze zeer jeugdig en vitaal over. Het is broeierig warm, de terrasjes zitten vol en iedereen beweegt zich net iets trager dan normaal door de winkelstraten. De stad heeft meerdere wandelroutes beschikbaar, maar ik besluit de ‘Walk of the Town’ te lopen. Een lijn die kronkelt, danst, leeft en leidt. De Walk of the Town is een belevingsroute door de stad langs culturele hotspots, historische en iconische bouwwerken met bijzondere uitzichten. Ze neemt je mee op reis naar de bijzonderste plekken van Nijmegen. Ik volg de groene lijn die kronkelt door de straten en laat me verrassen.
Marikenstraat
Halverwege de route loop ik door de Marikenstraat. Deze winkelstraat bestaat uit twee niveaus met meer dan 50 exclusieve winkels. De architectuur in combinatie met het aanbod en de ligging in de binnenstad van Nijmegen, maken de Marikenstraat tot een bijzondere winkelstraat. Ben je op zoek naar mode, cadeaus, kunst, boeken, verzorging en nog meer, dan ben je hier aan het goede adres. Ook voor een hapje en een drankje kun je hier terecht in één van de horecagelegenheden. Op het pleintje met de Kastanjeboom sta ik voor het monument ‘De Schommel’ van Henk Visch ter herinnering aan het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944.
Zeven Zomers
Een paar stappen verder sta ik voor de entree van kunstgalerie Zeven Zomers. Daar staat de deur wagenwijd open. De eigenaar Eelko van Iersel komt me stralend tegemoet. Normaal loop ik niet zo gemakkelijk een galerie binnen, maar de aantrekking en het warme welkom is hier zo duidelijk aanwezig dat ik wel naar binnen moet. En het is de moeite waard. Een samenstelling van een kunstcollectie van maar liefst 14 kunstenaars: kleurrijke schilderijen, natural art, bronzen beelden, glaskunst en papierkunst. Dit alles onder de noemer: “Dé Zomerexpositie 2022”. Eelko van Iersel vertelt enthousiast over de verschillende kunstwerken van de kunstenaars die in de loop van de 19 jaar dat hij de galerie heeft tot de ‘vaste kern’ behoren van dit kunstpodium.
19 jaar bestaan
Deze zomer bestaat zijn galerie 19 jaar en het is de grootste galerie van de binnenstad. Van Iersel is zelf ook kunstenaar en vertelt hoe hij in 2003 begon met zijn nomadische galerie. “De galerie is eigenlijk ontstaan, omdat ik niet makkelijk een voet tussen de deur kreeg bij reeds bestaande galerieën. Als er al waardering was voor mijn schilderijen, kreeg ik steevast te horen -dat ik nog géén naam had-. Hoe kan ik nu naam hebben als ik net begin? De kunstenaar ging niet bij de pakken neer zitten en bedacht een platform waar hij kon exposeren en naam op kon bouwen. Dit initiatief groeide langzaam uit tot de omvang die de galerie momenteel heeft. Een gerenommeerde galerie die niet meer weg te denken is uit de Nijmeegse binnenstad.
Mystiek
Bij binnenkomst staat er een groot monumentaal beeld van Rieke van der Stoep. Ik zie een vrouwfiguur met een gedrapeerd gewaad en een schaal op haar hoofd. Ik probeer te bedenken welke cultuur deze figuur vertegenwoordigd, maar ik zie zowel Aziatische, Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese kenmerken. “De figuren van Rieke van der Stoep overstijgen alle culturen en alle spirituele werelden. Ze zijn gelaagd, met diepgang en dragen een mystiek in zich. Dat maakt ze uniek. Rieke heeft haar eigen mystieke beeldtaal, die ze verwerkt in haar bronzen sculpturen. De uitdrukking van de figuur straalt mededogen en kracht uit”, vertelt Eelko bij dit beeld.
Natuur
Aan de wand wordt mijn oog getrokken naar een paneel met drijfhout. Ik dacht eerst dat het een foto was, maar terwijl ik dichterbij kom zie ik het drijfhout, echt hout, zo gerangschikt dat er een diepte ontstaat waarin me zo waan op een strand. “Het is een natural art kunstwerk van Rob Plattel. Galerie Zeven Zomers is de enige galerie die zijn kunstwerken toont. Rob maakt wandpanelen met stenen, met schelpen, met hout, met berenklauw. Allemaal puur natuur, wat veel rust uitstraalt en echt vakmanschap”, vertelt Eelko met trots wanneer hij uitleg geeft over de kunstwerken van Rob Plattel.
Beweging
De hangende sculpturen van Anke Birnie zijn speels en altijd in beweging. Ze noemt haar enkele figuren: geveltouriste, klimmer, acrobaat, trapeze of schommel. Haar duo-figuren geeft ze de titel: ‘together, ‘pak mijn hand’ of ‘hold me’. Deze duo’s zijn mooi symbolisch voor ‘een relatie’, een ‘huwelijksgeschenk’ of ‘een zoveel jarig bestaan’. Samen klimmen, ups en downs en uitreiken om elkaar te helpen. Al haar bronzen beelden zijn uniek.
“Als galeriehouder is het heerlijk om de verwondering van de bezoekers te horen: “Ik voel me alsof ik op het strand loop, als ik die schelpen en zand zie, het zand kriebelt bijna tussen mijn tenen…”, “prachtig zijn deze kunstwerken met braillepapier van Annelies Reijers, wat een concentratie en rust, ik word er helemaal ‘zen’ van”, “wat een intense kleuren hebben de schilderijen, alsof ik in de bergen loop en het ijskoude water voel en de rivieren hoor ruisen…, het lijken wel opnames vanuit een ruimtesonde”
Gilles van Eeden maakte deze mooie fotopresentatie tijdens de opening van de zomerexpositie. Op zijn website vindt u het volledige overzicht.
Poëzie
De bronzen waterschalen en objecten van Harry de Leeuw zijn poëtisch van aard. Harry gebruikt thema’s die je veelal in de schilderkunst ziet en geeft deze vorm in driedimensionale sculpturen in brons. Bij ieder beeld zou je een gedicht of een verhaal kunnen vertellen. De titel van zijn meest recente werk is ‘Kerk aan het water’. We zien een ovale schaal met in de hoek een dorp met een kerkje gesitueerd. Het water wat in de schaal staat zorgt op haar beurt voor een natuurlijke oxidatie van het brons, waardoor het langzaam steeds groener wordt van kleur. Harry de Leeuw verstaat zijn vak en weet precies hoe hij zijn verhaal kan vertellen in brons: Maar een van de mooiste eigenschappen in zijn werk is dat juweeltjes die ontstaan door toeval tijdens het werkproces behouden blijven en daarmee het non-verbale verhaal nog sterker maken.
Kleurrijke schilderijen
Wat me opvalt is dat eigenaar Eelko niet de neiging heeft om over zijn eigen werk te beginnen zolang ik daar niet zelf over begin. “Is dat bescheidenheid?”, vraag ik hem op de man af. “Nee hoor, bescheidenheid is niet het eerste woord wat bij me opkomt als ik naar mezelf kijk. Ik denk dat een cultureel ondernemer of een kunstenaar die naar buiten treedt niet gebaat is bij verlegenheid en bescheidenheid. Ik zie kunst in beginsel als een vorm van ’communicatie’. In eerste instantie ‘de beeldende dialoog’ tussen de kunstenaar en het kunstwerk gedurende het maakproces. En als het dan klaar is dan ontstaat deze non-verbale dialoog met iedere toeschouwer die zich open stelt voor het kunstwerk. Dat maakt juist de beeldende kunst zo bijzonder tussen alle kunstvormen. Het is de enige kunstuiting zonder woorden, zonder geluid, het is een dialoog in stilte. En juist door deze unieke eigenschap doet het een exclusief appel op onze binnenwereld: de wereld van de emoties en van de ziel. Die plek in ons zelf die niet 123 woorden paraat heeft. Daar zit mijns inziens ook de verdieping van de beeldende kunst. Als toeschouwer kun je oppervlakkig kijken, maar als je je open stelt, als je blijft kijken, kijken en nog eens kijken dan ontstaat er een bijzondere dialoog. Maar om antwoord te geven op jouw vraag ‘waarom ik niet begin over mijn eigen werk?: de ervaring heeft me geleerd in de 20 jaar dat ik exposeer dat ik enkel de bezoeker hoef te volgen en aanhaak waar zijn of haar aandacht naar uit gaat. Het heeft totaal geen zin om over mijn eigen schilderijen te beginnen als de toeschouwer liever naar andere kunstwerken kijkt. Het is uiteraard wel een gemiste kans voor de toeschouwer als ze niet naar mijn schilderijen kijken”, zegt hij met een lach op zijn gezicht.
Maar als hij begint te praten over zijn werk raakt hij niet uitgesproken. Over zijn reis in de Himalaya en over de Goddelijke inspiratie die door hem heen stroomt. Zijn schilderijen zijn non-figuratief, kleurrijk, met elementen uit de natuur, ze zijn intens en krachtig.
Gastexposant Peter R. Hein
De gastexposant voor deze zomerexpositie is Peter Ronald Hein. Het is ruim 10 jaar geleden dat Peter voor het laatst exposeerde in Zeven Zomers en hij toont zijn bronzen figuren met titels zoals ‘De verovering van de Schone Helena’, ‘De Roeper’ en ‘De Schreeuw’. Naast beeldend kunstenaar heeft Peter zich de afgelopen jaren toegelegd op het schrijven van een aantal succesvolle boeken, waaronder ‘De Onderduikers’ en ‘Het misverstand’.
Brons & glas
De galerie toont een bijzonder collectie bronzen beelden van onder andere Erik Kierkels (stieren), Marcel Julius Joosen (mannelijke naakt), Rose van den Hurk (vrouwenbeelden, gedenkbeelden) en Ans Zondag (animal sculptures). Gerard Neijenhuis maakt bronzen, abstracte beelden (bollen, opengewerkte bollen, vierkanten, cilinders) met open holtes. De zomerexpositie toont tevens glaskunst van meesterglasblazer Gert Bullée en Fons Uytdehaag (glas en metaalgaas). Beide kunstenaars werken in het atelier van het Glasmuseum in Leerdam.
Op facebook en instagram vindt u foto’s van de meest recente kunstwerken in de galerie.