Expositie 2023

80 jaar Marcel Julius Joosen

Marcel Julius Joosen mannenbeelden mooiman gay gayart mannelijk naakt kaders fragmenten torso afrika afrikaanse mannen naakt

Eigentijdse mannenbeelden

“De realistische mannenbeelden vormen de basis van mijn eigen stijl, die in de loop van de jaren is ontwikkeld. Ik heb de realistische beelden nodig om de essentie neer te zetten van wat ik wil laten zien. Realisme, dat was wat ik wilde, maar niet op de klassieke manier” Marcel Julius Joosen

Galerie Zeven Zomers Marikenstraat Kunst Mystiek Spiritueel Nieuwjaar Nieuwjaarsborrel Sjamanisme Jaarvanhetkonijn Konijn 2023 We are not alone Velvet Queen Zelfbewust Eden brons bronze Rieke van der Stoep Rob Plattel Eelko van Iersel

Nieuwjaarsborrel 8 januari

We nodigen u van harte uit voor de nieuwjaarsborrel op 8 januari. Om 14.00 uur proosten we gezamenlijk op het nieuwe jaar. Omdat we graag ‘het leven en de kunst vieren’ met iedereen die zich betrokken voelt bij de galerie. Deze middag genieten we van een bijzonder muziekoptreden van ‘Smooth Operators’. De galerie toont exclusieve kunst van de kunstenaars die permanent exposeren. Een mooie selectie bronzen beelden, olieverfschilderijen, papierkunst, natural art en glaskunst.

‘Smooth Operators’ spelen zondagmiddag 8 januari tijdens de nieuwjaarsborrel in galerie Zeven Zomers

Ontspan & heb vertrouwen

De galerie brengt kunstliefhebbers in contact met ‘de kunst van Nu’. Juist doordat de galerie midden in het centrum van de stad te vinden is komen er veel verschillende bezoekers in contact met de kunst. Iedereen wordt gastvrij ontvangen door het team van Zeven Zomers. Bij binnenkomst ziet u meteen het bronzen kunstwerk ‘Zelfbewust Onderweg’ van Rieke van der Stoep. Een krachtige vrouwfiguur, staand op een ‘boot‘ gemaakt van een bronzen bananenblad. Ze is onderweg, staand op de boot en ze houdt een staf vast in haar hand, waarmee ze verbonden is met de aarde. Rieke heeft een eigenzinnige beeldtaal en werkt met mystieke tekens in haar ontwerpen. In het midden van de galerie staat ‘Nugget’, een markante bronzen stier van Erik Kierkels. Een ‘geweldenaar‘ met schaduwpartijen, waardoor het beeld van alle kanten spannend is om te aanschouwen. Een stoer beeld, maar tegelijkertijd staat deze stier parmantig op één been, als een ballerina. Dat contrast maakt het een échte Kierkels. Erik viert dit jaar zijn jubileum, hij is 40 jaar werkzaam is als beeldend kunstenaar.

Een oase van schoonheid

Ontspannend dwalend door de galerie ziet u aan de wanden ‘natural art’ van Rob Plattel, papierkunst van Annelies Reijers en non-figuratieve olieverfschilderijen van Eelko van Iersel. Een combinatie van serene papierkunst, intense olieverfschilderijen, naast de ingetogen ritmes met natuurlijke materialen. In galerie Zeven Zomers zie je géén portretten, stillevens of realistische landschappen. Dat is een bewuste keuze van eigenaar Eelko van Iersel. Het komt voort uit zijn liefde voor een speciaal soort kunst: kunst waar je als toeschouwer in kunt verwijlen, waar je een beetje in weg kunt dromen, waar ruimte ontstaat voor een diepere beleving. De getoonde kunstwerken zijn mysterieus, abstract en creëren een optische illusie door de verschillende materialen waarmee wordt gewerkt. Mede hierdoor hebben de kunstwerken een ‘poëtische werking’.

‘Into the mountains’ • natural art • Rob Plattel • 140 x83 cm

Ritmes van de natuur

Zeven Zomers is de enige galerie in Nederland die de natural art van Rob Plattel toont in haar collectie. Rob weet, als geen ander, met natuurlijke materialen kunstwerken te creëren. Door een connectie aan te gaan met het natuurlijke materiaal maakt hij, uiterst geconcentreerd kunstwerken met stenen, drijfhout, schelpen, rozenkwarts en berkenhout. Het zijn ritmes van de natuur. Zijn werken zijn fascinerend in hun rust, uitstraling, spontaniteit en precisie.

‘La línea’ • Eelko van Iersel • olieverf, zand en verf op schilderslinnen • 180 x 65 cm

Himalaya

Galeriehouder Eelko van Iersel is tevens kunstschilder. Hij werkt 3 dagen in de week in de galerie en 3 dagen per week in zijn atelier. Eelko maakt kleurrijke expressies op doek, waarbij de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron is. De fantasie van de toeschouwer wordt geprikkeld bij het zien van de organische kleurvlakken en composities. Mede daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. In de zomer van 2019 reisde Eelko door de hoge vlaktes van het Himalaya gebergte. BK informatie (Vakblad voor beeldend kunstenaars) schreef een artikel over deze inspiratiereis. Het was een reis in Ladakh en Zanskar vallei (Noord India), die ervoor heeft gezorgd dat zijn inspiratiereservoir weer volledig gevuld is. In zijn atelier in Beuningen komt deze inspiratie op het schildersdoek. Eelko schildert met zijn handen en gebruikt een mix van zand en verf in de onderlagen. Voor de kleuren gebruikt hij olieverf. Hij verdunt de olieverf en laat deze lopen op het doek, waardoor er stromen ontstaan. Hij speelt daarbij altijd met het begrip “ruimte”, het kleine en het grote. “Zoals grote rivieren zich een weg banen door berggebieden of kleine vertakkingen van boomwortels in de aarde. Of ga kijken in het binnenste van een mineraal en je ontdekt lijnspel en wonderlijke kleuren”. Eelko schildert ruim 22 jaar in deze stijl en techniek, die hij zichzelf heeft aangeleerd. Recent is hij er achter gekomen dat hij één van de weinige kunstenaars in de wereld is die dit soort schilderijen maakt met vloeibare olieverf.

Schilderij ‘No estamos solos’

Tijdens deze expositie toont Eelko van Iersel zijn allergrootste schilderij wat hij, tot nu toe, gemaakt heeft. De titel van dit nieuwe masterpiece is ‘No estamos solos’ en het formaat is 2 x 2 mtr. Ook dit schilderij is direct verbonden met zijn reis door de Himalaya.

‘A todos’ • Eelko van Iersel • Tondo Art • ‘Eiland in het lange water’ • brons • Harry de Leeuw

Beelden aan de wand

Er prijken ook bronzen sculpturen aan de wanden in de galerie: bronzen landschappen van Harry de Leeuw en de hangende figuren van Anke Birnie. Anke Birnie is de grondlegger van hangende, bronzen sculpturen. Ze bungelen als acrobaten aan touwen en klimmen als geveltouristes tegen de muur. Haar figuren zijn speels en ongedwongen, maar bovenal zijn het ‘geluksbrengers’. Binnenkort komt er ook weer een prachtige mannentorso voor aan de muur van Marcel Julius Joosen.

De galerie toont een bijzonder collectie bronzen beelden van onder andere Rose van den Hurk (vrouwenbeelden, gedenkbeelden) en Gerard Neijenhuis (opengewerkte bollen, vierkanten, cilinders). Ans Zondag toont haar animal sculptures, de dierenwereld in al haar kwetsbaarheid, kracht en vergankelijkheid. Tevens in deze expositie de ‘Cnidarians‘ (glaskunst) van Fons Uytdehaag. Fons werkt in het atelier van het Glasmuseum in Leerdam.