Expositie Sandra van der Meulen 10 feb. 2019

Schilderijen: inkt, tekeningen en rijstpapier

Sandra van der Meulen toont van 6 februari t/m 22 maart 2019 haar schilderijen. Haar kunstuiting valt het beste te omschrijven als ‘schilderijen met verschillende materialen’, in de zin dat het om twee-dimensionaal werk gaat op opgespannen canvas. Met een grote kwast zet ze in één beweging de basale vorm neer. Op delen van het canvas heeft Sandra tekst afgedrukt en daaroverheen weer een laag bewerkt rijstpapier aangebracht, waardoor er transparante lagen ontstaan. Het rijstpapier heeft ze van te voren ‘bewerkt’ door er op te tekenen en te schilderen met inkt. Daarna bewerkt ze het geheel met potlood en touwtjes.

Fotografie: Wil Gipman

Opening 10 februari 2019

U bent van harte welkom tijdens de feestelijke opening op zondag 10 februari. Bij aanvang, om 14.00 uur zal Eelko van Iersel een korte introductie geven van de exposanten en met name ingaan op de kunstwerken van Sandra van der Meulen. Deze expositie is onderdeel van de uitwisseling tussen Galerie T (Middelburg) en Galerie Zeven Zomers (Nijmegen). In deze periode worden in beide galerieën exposities getoond van twee bijzondere kunstenaars: Sandra van der Meulen en Eelko van Iersel. Door deze samenwerking krijgen beide kunstenaars zowel in Middelburg als in Nijmegen een podium. Eelko van Iersel toont om de 3 jaar een selectie van zijn olieverfschilderijen in de galerie van Lia en Bert Hector aan de Turfkaai te Middelburg. In 2011 opende de heer Ivo Opstelten de expositie. Het is voor de Middelburgse kunstenares Sandra van der Meulen haar debuut in de Nijmeegse galerie. Door het enthousiasme van galeriehoudster Lia Hector is deze samenwerking ontstaan en we kijken uit naar een bijzondere tentoonstelling in het Westen en in het Oosten van ons land.

Sandra van der Meulen

Grote gebaren, fragiele lijntjes, inkt, rijstpapier, tekst en transparantie, dat zijn de belangrijkste elementen in mijn werk. In mijn eigen abstracte beeldtaal probeer ik vorm te geven aan mijn ideeën over leven. De eenvoud en puurheid van de gebruikte materialen zijn daarbij van essentieel belang; teksten en tekens een steeds terugkerend element, zij vormen een wezenlijk deel van de inhoud en compositie van het werk.

Als kind van een Chinese moeder en een Nederlandse vader bracht ik het grootste deel van mijn kindertijd door in het Verre Oosten (Hong Kong, Singapore). In mijn werk is deze invloed altijd aanwezig.

“In Japan zeggen ze wabi sabi, Het staat voor leven in het nu door de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. Het gaat over de dingen weglaten, de schoonheid van imperfectie, niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid. De materialen die ik gebruik zijn daaraan gerelateerd”.

Ik zoek naar een samengaan van de leegte en het transparante van oosterse werken met de doorwerktheid van de westerse kunst. Niet als onderwerp, maar als medium. Zoeken, balanceren, verbinden zijn voor mij sleutelwoorden. Balanceren tussen gelaagdheid en leegte, controle en vrijheid, tussen meer en minder. Zoekend om het gevoel van leven en verbondenheid, van het moment en de oneindigheid, over te brengen.

Voor mij ligt de essentie van het werk niet in het streven naar schoonheid en perfectie van het beeld, maar in het uitdrukking willen geven aan denkbeelden en ideeën die betrekking hebben op het ervaren van leven. Het beeld als geheugen- steuntje om eerder verworven inzichten niet te verliezen. In dat beeld speelt het Japanse idee over de schoonheid van het niet-permanente, niet-perfecte en niet-complete een belangrijke rol. Dat ik werk in een “gemengde techniek” is voor mij een vanzelfsprekende keuze. Ik combineer collage- en druktechnieken met diverse materialen, waaronder inkt, potlood, rijstpapier, kaasdoek, touwtjes en uitgetrokken draadjes en soms gevonden voorwerpen.

Maar uiteindelijk gaat het kunstwerk niet over mij. Het is gewoon een beeld, op zichzelf.

“En wat er echt toe doet, is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet” (citaat Henri David Thoreau)

Luc Peters beelden

Tot en met 24 februari zijn er een 14-tal beelden te zien én te koop van Luc Peters. Het werk van Luc Peters is anachronisch (antiek en hedendaags), samengesteld uit losse delen, van vreemde zettingen, van ontmoetingen van verschillende materialen en soms van hergebruikte elementen. Deze originele totems staan in een middenweg tussen klassiek beeldhouwerschap en het readymade werk van Duchamp. Zij zijn de stralende vruchten van de frontale botsing tussen klassiek en hedendaags. Zij zijn als het ware de vruchten van de pop-art uit de Griekse oudheid. Peters is beeldhouwer van nieuwe ordes, een uitvinder van antieken uit het heden.

Kunstenaars Zeven Zomers

In onze vaste collectie: glaskunst van Gert Bullée, natural art van Rob Plattel, olieverfschilderijen van Eelko van Iersel, papierkunst van Annelies Reijers, bronzen beelden van Rieke van der Stoep, Peter Jansen, Rose van den Hurk, Marcel Julius Joosen & Anke Birnie.