EXPO april-mei 2011

zevenzomers_EXPO_2011

Welkomsttoespraak door galerist Eelko van Iersel met als titel ‘REIZEN’.
“Lieve mensen,
Ik ben bezig met een sapvastenkuur en vandaag op mijn 6de dag. De afgelopen dagen ben ik begonnen met het kijken van de 51 delige serie, uit de jaren 70, van Remi, alleen op de wereld. Remi reist rond, met het rondtrekkende circusgezelschap met Vitalis, de drie honden en het aapje Joly Coeur. Zij trekken van stad tot stad om hun kunsten te vertonen en zo geld te verdienen voor de dag die komen gaat. Soms gaat dat voorspoedig en hebben zij succes, soms gaat dat minder goed en maken zij zich zorgen over geld en een slaapplaats.

Als kunstenaar doe je dat eigenlijk ook, rondtrekken met je kunsten. Vorige week stond ik ook zo, te spreken, in Middelburg. Mijn schilderijen worden daar momenteel getoond in galerie T. Ivo Opstelten deed de opening en Karla Peijs was ook aanwezig. Ik heb ze verteld over mijn kunst en het nieuwe besef dat een goed kunstwerk in mijn optiek een ‘nieuw stukje natuur’ is. Erg leuk om met Karla Peijs en haar man geanimeerd te spreken na aanleiding van schilderij ‘La Selva’ -van mij- wat getoond wordt in galerie T. Haar man, Rinus Platschorre, betrokken bij de Deltawerken sprak uitvoerig over ‘zout en zoet water’ wat hij in dit schilderij ontdekte. Prachtig wat kunst en communicatie dan brengen.

Ook exposant/kunstenares Hilde klomp reist wat af met haar bronzen beelden, Hilde heeft de afgelopen jaren al meerdere keren in Italie geëxposeerd, in Mexico, in Parijs en begin mei gaat zij met het beeld ‘Courage’ naar Turkije. Haar beeld ‘Circles of Life’ heeft op biënnale Chianciano de 1ste prijs gewonnen. Vorig jaar heeft zij ook al in galerie Zeven Zomers geëxposeerd en ik ben blij dat ze er weer bij is.

Kunstenares Mieke van den Hoogen woont verassend genoeg vlak bij mijn oude studentenkamer, in de eerste tijd dat ik in Nijmegen woonde, nabij de Straalmanstraat. Ik ken haar werk al, omdat ik bij haar woonhuis keramiek in de ramen zag staan. Mieke werkt hard en veel, een bezoek aan haar atelier in de ruime kelder onder haar huis deden mij weer denken aan de keramiek ruimte op de opleiding, stoffig, de geur, keramiek, glazuurruimte en ovens. Ik viel meteen voor de vazen en ruimtelijke objecten. Het is mooi wat ze doet met haar techniek, ze rolt van alles door de klei om structuren te krijgen, van aardappelschillen tot sinaasappelnetjes.

Maar ook galerie Zeven Zomers reist van plek naar plek. Mijn bedrijf Zeven Zomers Art bestaat momenteel 10 jaar, ondertussen opgesplitst in mijn kunstenaarschap, mijn grafisch ontwerpstudio en galerie Zeven Zomers. Vanaf 2003 reist de galerie. Tot nu toe in Nijmegen, maar net zoals bij het rondtrekkende circusgezelschap van Remi en Vitalis gaat de galerie wellicht in de toekomst naar een andere stad. Vooralsnog blijft de galerie in Nijmegen en wordt de periode in dit pand verlengt vanaf 1 juni. We gaan zelfs uitbreiden en binnenkort wordt de hele ruimte ingericht als galerie. Ik vind dat er meer kunst in de stad moet, meer kunst in de publieke ruimte, zodat het winkelend publiek -jong en oud- in aanraking komen met kunst. En die reacties zijn leuk om te horen; variërend van ‘een aanwinst voor de stad!’ (een kunstliefhebster van de Hessenberg) tot een groepje jongens die zeggen ‘O..een galerie, kunst. Tssss! (uitroep van minachting). De kunstenaars die exposeren zijn allen bevlogen en met hart en ziel bezig met hun werk. Kunstenaars blijven altijd kunstenaars, galerieën blijven zolang dat het kunstminnend publiek de kunstenaar blijft waarderen. En aankoopt. Omdat men het werk mooi vindt, de kunstenaar waardeert en daarmee sponsort…

PHOENIX
Net zoals de reis van Remy kent het leven van de kunstenaar periodes van hoge pieken en diepe dalen. Zonder dalen heb je geen pieken, en dat klopt. De afgelopen maanden had ik naar jaren van succes weer een periode van een dal, met onzekerheid, angst en zorgen. Nu heb ik van nature een goed gesternte en een positieve inborst. Misschien komt dat wel omdat ik mijzelf kan uiten, verbaal, maar ook in de kunst. Het schilderij van de Phoenix is gemaakt in deze periode. De Phoenix is het fabeldier, wat verrijst uit de as van het laaiende vuur. Het is en krachtig, draakachtig dier, wat tevoorschijn komt nadat alles verbrand is, losgelaten, laat los…
Mijn Chinese horoscoop is Draak, Vuurdraak. Het schilderij ‘Dragon’ in de etalage is ontstaan vanuit deze wijsheid.

Geniet van de kunst en van elkaar!”