Kunstenaar Paul Funcken

Paul Funcken in Zeven Zomers

Galerie Zeven Zomers toont van 9 oktober tot en met 10 november de kunstwerken van Paul Funcken. Een combinatie van werken in brons, glas, hout en staal. Op zaterdag 12 oktober bent u van harte welkom bij de feestelijke opening van 16.00 tot 18.00 uur. De kunstenaar is die middag zelf aanwezig om u te woord te staan.

Voor Paul hoeft het niet zonodig allemaal in kleur. Hij houdt ervan om alles kaal te strippen zelfs tot in zwart-wit. Dat is ook terug te vinden in zijn grafische ontwerpen. Paul is conservatief in technieken, het ambachtelijke, het traditionele voelt gewoon goed.

Steeds op zoek naar de essentie doet hij drie dingen: grafisch ontwerpen, reclame en kunst, het vreemde is misschien dat hij graag het concept bedenkt en dan ook zelf uitvoert. De creatie begint meestal met een schets of een fotosessie daarna gaat hij achter de computer zitten. Hij bewerkt de beelden tot nieuwe composities, hij speelt met contrasten en verbergt zijn gedachten in de beelden.

Oude en verlaten plaatsen hebben al van jongs af aan op hem een aantrekkingskracht gehad, daar vindt hij de inspiratie voor zijn werk. De schalen zijn fragmenten van ramen, elk raam heeft zijn eigen verhaal wat heeft zich daar achter afgespeeld, vreugde en verdriet, alleen de bewoners zullen het exact weten. Zijn werk bevat fragmenten van gedachten of realiteit.

Glas

Paul Funcken (1958) volgde zijn opleiding aan de Katholieke Leergangen te Tilburg. In 2013 behaalde hij de Specialisatiegraad glaskunst aan het IKA te Mechelen. Paul werkt al ruim 25 jaar in het creatief beeldend vakgebied.
In 1998 reisde Paul voor het eerst naar Scandinavië en ontdekte daar een passie: die voor de glaskunst. Inmiddels geeft Paul invulling aan deze passie. Zo behaalde Paul het diploma Specialisatiegraad Glaskunst aan het gerenommeerde instituut IKA in Mechelen. Hij leerde er alle aspecten van glasbewerking met warme technieken als glasblazen, gieten, fusen en slumpen en koude technieken als zandstralen, slijpen, graveren en verlijmen. Ook volgde hij diverse workshops in binnen- en buitenland.

Beeld

Paul verstaat het vak. Hij vervaardigt prachtige glasobjecten. Zijn inspiratie haalt hij uit tal van bronnen zoals oude en verlaten plekken en het warme Italië. Regelmatig werkt hij in opdracht, vaak kiest hij voor vrij werk. Paul oogst veel waardering voor zijn werk. Hij kreeg uitnodigingen voor internationale exposities in onder meer België, Duitsland en Finland.

Paul is een gewaardeerd beeldhouwer en kunstenaar. Tijdens zijn opleiding tot docent beeldende vakken genoot hij onderwijs van o.a. Ari Berkulin, Hans Claesen, Hans van Eerd, Harry Stultiens en Theo Kuijpers. Tijdens deze opleiding ontwikkelde hij zijn voorkeur voor plastische vormgeving. Paul brengt het beeld tot leven dat in zijn hoofd ontstaat. Creatieve beelden die tot in perfectie worden uitgevoerd.

Paul is een bevlogen typograaf en besteedt dus veel zorg aan de teksten: “De keuze voor een lettertype maak ik heel bewust. Alles moet uitgebalanceerd zijn, pas dan ben ik tevreden én is het ontwerp klaar voor presentatie”.

Atelier

Paul beschikt over een eigen atelier aan huis waar hij ideeën ontwerpt, uitprobeert en visualiseert. Zijn werk bestaat uit gestileerde strakke vormen en kenmerken zich door hun eenvoud. Paul maakt vrij werk en beelden in opdracht waaronder ook grafmonumenten. Zijn inspiratie kan hij in alle vormen kwijt. Paul is tevens docent en geeft regelmatig workshops en masterclasses beeldhouwen en glasbewerking.