Eelko van Iersel schilderijen in galerie Zeven Zomers

zeven-zomers_kunstenaar_eelko-van-iersel

Eelko van Iersel

Eelko van Iersel exposeert permanent zijn non-figuratieve olieverfschilderijen in galerie Zeven Zomers (Nijmegen).

Warmte, licht en kracht stralen vanaf de non-figuratieve olieverfschilderijen van Eelko van Iersel (1976). Het is zijn intentie dat de schilderijen een positieve werking hebben op de omgeving. Ze geven uw huis, bedrijf of presentatieruimte dynamiek en verstilling.

De fantasie van de toeschouwer wordt regelmatig geprikkeld bij het zien van de organische kleurvlakken en composities. Mede daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Eelko maakt de schilderijen met zijn handen en gebruikt daarbij geen penselen en kwasten. Verschillende verfsoorten, zand en olieverf vormen zijn schilderspalet, waardoor de huid van het schilderij gelaagd en robuust is. Het materiaalgebruik en de intense kleurcombinaties zorgen voor energieke expressies.

De schilderijen hebben alle een Spaanse titel gekregen. Dit komt voort uit zijn liefde voor Andalusië, Latijns-Amerika en de Spaanse taal.

Vanuit zijn visie en overtuiging is er ‘altijd en overal’ inspiratie. ‘Het enige wat ik moet doen is openstaan voor de inspiratie die er is. Dat gebeurt wanneer ik de stilte in mezelf ervaar en vanuit spirit creëer’. In zijn schilderijen schijnt het vormloze door de vorm.

De kunstenaar wil de toeschouwer graag uitnodigen om de tijd te nemen om de werken te bekijken. Te snel van het ene naar het andere schilderij kijken is een gemiste kans om het meer op je in te laten werken. Wanneer je langer kijkt kan er ruimte ontstaan voor stilte, onbevangenheid en intimiteit. Kunst is er niet enkel om bekeken te worden, kunst kijkt ons aan en fungeert als een weerspiegeling van jezelf. Er ontstaat een dialoog tussen de toeschouwer en het schilderij.