Grandioze opening in Marikenstraatfotografie: Wil Gipman

Zondag 20 maart opende galerie Zeven Zomers de nieuwe locatie in de Nijmeegse binnenstad. Een prachtige middag met kunst, meer dan 170 kunstliefhebbers, muziek van Smooth Operators en beleving van veel ‘moois’.

WOORD VAN WELKOM DOOR EELKO VAN IERSEL
House of shoes is House of Art geworden, oftewel galerie Zeven Zomers. Hartelijk welkom. Een prachtige locatie hier aan de Marikenstraat. Echt een straat met bijzondere winkels in een goed segment, met zaken als Hugo Bos, Dekker van de Vegt en New Dutch. Eind vorig jaar sloot de galerie haar deuren aan de Houtstraat, waardoor een korte time-out mogelijk was. Ik wist dat er weer een mooie locatie op mijn pad zou komen en dat ik de energie nodig had voor de ontwikkeling en het neerzetten van deze nieuwe locatie. Hier wordt een droom verwezenlijkt! Ik had voor ogen dat de galerie een groter pand nodig had, zodat de getoonde collectie meer ruimte kan krijgen. Kunst integreren in de binnenstad, zodat eenieder er mee in contact komt. Daarmee levert de galerie een positieve bijdrage in de Nijmeegse binnenstad en vergroot de aantrekkelijkheid van de Marikenstraat. De galerie laat mensen genieten en stil staan bij kunst.

Begin maart ontving ik de sleutel van het pand van Ton Wesseling van CBRE. Ton is manager van de Marikenstraat voor het internationale vastgoedbedrijf CBRE. Een bedrijf wat meerwaarde creëert in de vastgoedwereld. Ton was meteen enthousiast over de implementatie van de galerie in de Marikenstraat en wist de eigenaren te enthousiasmeren om akkoord te gaan en het pand beschikbaar te stellen. Bij deze mijn welgemeende dank aan Ton en de eigenaar van het pand.

Afgelopen 2 weken heb ik het pand omgetoverd tot galerie. Verbouwd, geschilderd, getimmerd en daarna ingericht met de kunst. Gisterenavond waren alle voorbereidingen klaar en zat ik te kijken en ik werd er stil van. Ontroerend mooi!

Gelukkig had ik al een aantal kunstenaars van te voren benaderd zodat ik meteen snel kon schakelen toen er een definitief akkoord was om het pand te gebruiken. Maarliefst 8 kunstenaars presenteren hun werk in de nieuwe galerie:

RIEKE VAN DER STOEP
Bij binnenkomst wordt u welkom geheten door de bronzen sculptuur van Rieke van der Stoep. Het beeld heet “Dearest memory” en toont een vrouwfiguur die haar handen zo heeft dat u kunt visualiseren dat er zand tussen haar vingers door uit haar handen loopt, als het ware uit haar handen glipt…zoals ook de mooiste herinneringen in het leven doen. Je kunt ze niet vasthouden. Rieke toont vrouwfiguren in brons met een eigen beeldtaal. Juist de combinatie tussen een klassiek bronzen beeld en de moderne schaalvormen met eigen beeldtaal zorgen voor een mystiek verhaal.

EELKO VAN IERSEL
Mijn eigen olieverfschilderijen komen in deze grote ruimte goed tot hun recht. Ik heb er voor gekozen om groot werk ten toon te stellen, maar ik begrijp natuurlijk dat niet ieder huis of bedrijfsruimte zulke grote schilderijen kunnen plaatsen. Dus ik heb ook kleinere schilderijen beschikbaar voor de verkoop. Hier achter mij pronken twee schilderijen “Las tierras bajas” de lage landen, ook wel “de lage aarde”. Geïnspireerd door de krachtbronnen van het Sjamanistisch Medicijnwiel en door “Dutch Art”, het kleurenpalet toont de keuren van de Nederlandse vlag, u kunt er de woestheid in zien van het wassende water, maar ook een uitzicht gezien vanuit een vliegtuig naar de aarde kijkend. De zandlagen onder de kleurexpressie tonen scheuren zoals ook aarde scheurt in een droge rivierbedding.

ANNELIES REIJERS
Een stuk subtieler zijn de sculpturen van Annelies Reijers. Sculpturen gemaakt van papier. De inspiratie om met papier aan de slag te gaan komt voort uit afgedankte boeken weer nieuw leven in te blazen door te vouwen en te knippen ontstaan erg mooie patronen en sculpturen. Zeker in het linkergedeelte van de galerie brengt het werk van Annelies rust en sereniteit. Prachtig werk.

MICHIEL VAN PINXTEREN
Michiel zoekt in zijn werk naar een ideaal in het hier en nu…in hout, steen of metaal. Krachtige organische en geabstraheerde vormen. Neem nu bijvoorbeeld zijn laatste werk: “Landschap” in eikenhout. Dit object is prachtig qua vorm en uitstraling, maar stel je eens voor dat dit zo groot zou zijn als deze ruimte en dat je dan in de lentezon kunt uitrusten op een van de 7 heuvels. Het zou zo een nieuw modern beeldmerk kunnen worden voor de stad Nijmegen: met haar rivier en heuvelland, het eiland en de stromende Waal. Ik zie het helemaal voor me.

KARIN WELHUIS
Karin is geen onbekende in galerie Zeven Zomers. Zij toont weer een nieuwe collectie keramiek: vormen geïnspireerd door de natuur en de zeewereld, de onderwater wereld die Karin goed kent door haar diepzeeduik-avonturen. Kunst wat zo lekker voor zichzelf spreekt.

ROB PLATTEL
Rob en ik werken al geruime tijd samen. Een prettige persoon en mooi werk. Het is altijd weer mooi om te zien wat voor ongelooflijke aantrekking zijn natural art heeft. Mensen stonden de afgelopen dagen al te staren voor de etalage en popelde om naar binnen te mogen. Op afstand lijken zijn werken bijna fotografisch, maar als je dichterbij komt zie je, hoe fascinerend, dat het ECHT natuur is. Rob verzamelt natuurlijke materialen en brengt deze zo samen dat het ECHT kunst is.

En dan toont de galerie permanent de bronzen beelden van Anke Birnie en Rose van den Hurk. Anke’s ranke damesfiguren aan trapeze en schommels en Rose haar bronzen geïnspireerd om geboorte, overlijden en kracht.

En dat alles hier…in galerie Zeven Zomers! Met trots open ik dan bij deze symbolisch de galerie en toost ik op een succesvolle, inspirerende en vreugdevolle periode”fotografie: Earl Kortram